50 Soal Bahasa Inggris Kelas 5 SD dan Jawabannya

Soal Bahasa Inggris Kelas 5 SD

Yuk kita berlatih soal Bahasa Inggris kelas 5 SD semester 1 dan semester 2! Lengkap dengan kunci jawaban/pembahasannya, lho!

Jika parents atau teacher sedang membutuhkan referensi soal untuk latihan bahasa Inggris anak kelas 5 SD, maka artikel ini adalah jawabannya.

Sebelumnya, English Academy sudah membuat soal bahasa Inggris untuk kelas 4 SD juga, loh.

Sekarang, ayo kita naik level! Oh yawill be better agar anak tidak melihat terlebih dahulu jawabannya ya!

 

30 Soal Bahasa Inggris Kelas 5 SD Semester 1 dan Jawabannya

In this section, please choose one of the best answers for the questions!

1. My auntie is a ….. She works in a hospital.

a. chef
b. nurse
c. carpenter
d. mechanic

Jawaban: B

2. What profession works in a laboratory?

a. Journalist.
b. Scientist.
c. Artist.
d. Baker.

Jawaban: B

3. The …. are playing with elephants.

a. pilot
b. bank teller
c. photographer
d. zookeper

Jawaban: D

4. I want to teach in university when I grow up. I want to be ….

a. a vet
b. an engineer
c. a teacher
d. a lecturer

Jawaban: D

5. I …. to the store yesterday.

a. walking
b. walk
c. walked
d. walks

Jawaban: C

6. We …. pizza for dinner last night.

a. eat
b. ate
c. eaten
d. eating

Jawaban: B

7. He will …. his new job next Monday.

a. start
b. started
c. starting
d. starts

Jawaban: A

8. Summer is the season when the weather is usually …. and the sun shines brightly.

a. cold
b. cloudy
c. warm
d. rainy

Jawaban: C

9. When the weather is very cold and it snows a lot, people sometimes build a …..

a. snowman
b. sandcastle
c. treehouse
d. tent

Jawaban: A

10. The leaves on the trees change color and fall off in …..

a. summer
b. autumn
c. winter
d. thunder

Jawaban: B

11. There are … seasons in Indonesia.

a. 1
b. 2
c. 3
d. 4

Jawaban: B

12. Spring is the season when flowers …. and the weather starts to get warmer.

a. wilt
b. bloom
c. wither
d. dry

Jawaban: B

13. We bring umbrella on …. season.

a. dry
b. spring
c. rainy
d. autumn

Jawaban: C

14. What is the shape of this object?

a. rectangle
b. circle
c. cube
d. triangle

Jawaban: B

15. The shape of the pyramids is a …

a. cube
b. square
c. oval
d. triangle

Jawaban: D

16. A book is usually …. in shape.

a. square
b. round
c. oval
d. triangle

Jawaban: A

17. Which of the following is a type of public transportation?

a. Scooter
b. Taxi
c. Skateboard
d. Roller skates

Jawaban: B

18. Which of the following vehicles is used for farming?

a. Combine harvester
b. Sports car
c. Limousine
d. Boat

Jawaban: A

19. What type of vehicle is used for train travel?

a. Car
b. Bus
c. Truck
d. Locomotive

Jawaban: D

20. Father – coffee – drank – yesterday – my

The correct order is ….

a. Coffee drank my father yesterday
b. My coffee drank father yesterday
c. My father drank coffee yesterday
d. Drank my father coffee yesterday

Jawaban: C

 

B. In this section, please write down the right answer for the questions!

21. Abby: “Hello. Can I use the toilet?”
Waitress: “Yes, …..”

The correct answer is …

Jawaban: You can

22. “Eleven thousand and five hundred rupiah” in number is ….

Jawaban: Rp 11.500

23. A : “How much do I have to pay for this juice?”
B : “It’s Rp25.600”

Rp25.600 in words is ….

Jawaban: Twenty five thousand and six hundred rupiah

24. Andi is playing badminton using …. (raket)


Jawaban: Racket

25. Mention four names of the seasons!

Jawaban: Summer, winter, spring, autumn

26. It is 11.40.

The clock in a sentence is ….

Jawaban: Twelve past forty

27. Feby – breakfast – always – to – before – school – eat – going

The correct order is ….

Jawaban: Feby always eat breakfast before going to school

28. A: When do you go to bed every night?
B: I usually go to bed at …. pm.

(write using words)

Jawaban: ten past nine

29. We (membeli) ….. two books in the market last week.

Jawaban: bought

30. What time is it in numbers if it is half past two in the afternoon?

Jawaban: 2.30 pm

Baca Juga: 50 Soal Bahasa Inggris Kelas 3 SD dan Kunci Jawabannya

 

Ingin mendapat soal bahasa Inggris yang lebih variatif, plus proses belajar anak bisa semakin efektif?
Daftar English Academy saja, parents!
Gurunya sudah tersertifikasi internasional! Konsultasi gratis, sekarang!

Konsultasi Gratis English Academy

 

20 Soal Bahasa Inggris Kelas 5 SD Semester 2 dan Jawabannya

In this section, please choose one of the best answers for the questions!

1. Which direction is opposite of south?

a. West
b. North
c. East
d. Southwest

Jawaban: B

2. The sun set in the ….

a. east
b. west
c. north
d. south

Jawaban: B

3. Tangkuban Parahu is a legend from ….

a. East Java
b. North Sumatra
c. West Java
d. South Kalimantan

Jawaban: C

4. What is a public space?

a. A space that is only for the use of one person.
b. A space that is only for the use of a family.
c. A space that is open for anyone to use.
d. A space that is closed to the public.

Jawaban: C

5. Which of the following is not a public space?

a. A restaurant
b. A cinema
c. A park
d. A house

Jawaban: D

Baca Juga: 50 Soal Bahasa Inggris Kelas 2 SD, Ada Kunci Jawabannya!

6. What does that sign mean?

a. Drivers are not allowed to park their vehicles in the area
b. Drivers can park their vehicles for a while
c. Drivers must park their vehicles
d. Drivers can park their vehicles anywhere they want

Jawaban: A

7. What sign is usually used to instruct drivers to come to a complete stop?

a.
b.

c.

d.

Jawaban: C

8. Which of the following is an odd number?

a. 6
b. 7
c. 8
d. 10

Jawaban: B

9. Which of the following is equivalent to 3/4?

a. 0.3
b. 0.5
c. 0.75
d. 0.8

Jawaban: C

10. What is the result of seven times nine?

a. 45
b. 54
c. 76
d. 63

Jawaban: D

 

B. In this section, please write down the right answer for the questions!

11. 49 devided with 7 equals ….

Jawaban: 7

12. My job is to protect and serve communities. I work in a police station. What is my profession?

Jawaban: Police officer

13. In the winter, the air feels so ….

Jawaban: Cold

14. I go to school everyday using ….

Jawaban: Bus

15. Mention 3 types of water transportation!

Jawaban: Boat, ferry, sailboat

16. What shape has no sides or angles?

Jawaban: Circle

17. Where did the story of “Malin Kundang” originate?

Jawaban: West Sumatra

18. What direction is halfway between north and east?

Jawaban: Northeast

19. The sun rises in the ….

Jawaban: east

20. The flowers bloom in …. season.

Jawaban: spring

Baca Juga: 50 Contoh Soal Bahasa Inggris Kelas 6 SD dan Jawabannya

 

Finish! Jangan lupa, Anda harus tetap memberikan penjelasan yang lengkap pada anak agar mereka lebih paham dengan materi yang diujikan.

Selain itu, English Academy nggak bosan untuk mengingatkan kalau soal latihan ini tidak terikat pada kurikulum sekolah tertentu.

Alias, soal-soal di atas hanyalah gambaran umum materi yang biasa diberikan pada anak kelas 5 SD.

Kalau Anda lebih suka hal-hal yang pasti, ajak saja buah hati untuk belajar di English Academy!

Di sana, belajarnya pakai kurikulum internasional Cambridge bareng guru lokal dan guru internasional. Keren, ya?

Cek dulu sudah sejauh mana kemampuan bahasa Inggris anak untuk menentukan kelas yang cocok lewat Placement Test. Gratis dan bersertifikat!

Placement Test English Academy

Adya Rosyada Yonas